Zonnewarmte voor camping De Raatakkers

Frans Willems van camping De Raatakkers in Hijken douchet al jaren bijna voor niets. Zijn woning is voorzien van een zonneboilersysteem dat tevens wordt gebruikt voor twee appartementen op zijn recreatiebedrijf. Willems had eerder een bedrijf voor de inzameling van papier en andere reststoffen en volgt op dit moment een hbo-opleiding milieukunde.

"De interesse voor het milieu zit me in het bloed", zegt hij dan ook. "Investeren in een zonneboilersysteem is voor mij vanzelfsprekend. We hebben afgelopen jaar een tweede systeem laten aanleggen: een cv-zonneboiler van 240 liter met twee zonnecollectoren van bijna drie vierkante meter. Er is een modulerende HR-ketel van 28 kW aan gekoppeld. Hupkes Installatie uit Beilen installeerde het systeem dat warm water levert voor het toiletgebouw. Afgelopen winter leverde de boiler water van 85 graden terwijl het buiten acht graden vroor en er een dik pak sneeuw lag."

Willems geniet van zijn comfort terwijl hij een lage energierekening heeft: zowel een Quick Scan van Duurzaam Drenthe als een EPA-rapport van Essent spraken over een pand met een extreem laag energiegebruik.

Betrokken installateur bij dit project: Hupkes Installatie in Beilen.