Warmetepompen

Relatief nieuw en in ieder geval redelijk onbekend is het fenomeen warmtepomp. Dit apparaat is een alternatief voor de bekende c.v.-ketel of gasboiler/elektrische boiler.

Voor de woningbouw worden onder andere toegepast:
  • de combi-warmtepomp
  • de warmtepompboiler

De combi-warmtepomp

De combi-warmtepomp verzorgt zowel de warmtapwatervoorziening als de ruimteverwarming en is derhalve een goed alternatief voor de traditionele combiketel. Voorwaarde is wel dat de c.v.-installatie is ontworpen als LTV-systeem (Lage Temperatuur Verwarming) omdat de afgiftetemperatuur de COP (het rendement) sterk beïnvloedt. De combi-warmtepomp onttrekt zijn warmte uit de bodem of het grondwater en "pompt" deze constante temperatuur omhoog d.m.v. een compressor. Voor extra vermogen tijdens piekperioden en om periodiek het tapwater op ± 65°C (i.v.m. de legionella bacterie) is een naverwarming noodzakelijk. Dit kan geschieden door een elektrische (compressie) warmtepomp of een gasgestookte (absorptie)warmtepomp.

De warmtepompboiler

De warmtepompboiler onttrekt zijn warmte aan de omgevingslucht. Deze lucht wordt meestal vanuit de keuken badkamer en het toilet d.m.v. een ventilatiesysteem naar buiten afgevoerd. Dit natuurlijk bijzonder jammer omdat deze lucht nog zoveel energie bevat. De warmtepompboiler benut deze in de ventilatielucht aanwezige warmte om het tapwater te verwarmen. Indien nodig zorgt een elektrisch verwarmingselement voor de naverwarming.